Tentoonstellingen

Cartoontentoonstelling

Zinloos geweld, teken(ingen) des tijds

cartoonmarec medium

Een unieke thematische cartoontentoonstelling met werken van 40 Vlaamse en Nederlandse topcartoonisten

 

Vertrekkend vanuit de filosofie dat wij ervan overtuigd zijn dat humor hét "wapen" is om jong én oud te enthousiasmeren rond een maatschappelijke thema, dat humor het thema bespreekbaar(der) maakt én het denken daarover in beweging kan zetten.

Humor kàn bewustwording creeëren. Een mens zou er vrolijk van worden.

Cartoonisten zelf zijn intelligente observatoren die met een kritische blik kijken naar wat er zich dagelijks rondom hen en ons afspeelt. Zij kunnen als geen ander een boodschap of een situatie met een kwinkslag samenvatten in één beeld. De dagelijkse gebeurtenissen zijn de munitie van de tekenaar. Zijn wapen is een cartoon die onze blik op de wereld verbreedt en/of opent. In een taal die afwisselend onverbloemd, filosofisch, sarcastisch, soms beenhard, spits, veelgelaagd en cynisch is maar steeds met stijl en finesse gemaakt. Grappig? Ja, ook grappig. Grappig en onschuldig maar steeds doordacht. Het maakt ons goedgezind. Cartoons vertellen iets over onze maatschappij, over de tijdsgeest. Een cartoon confronteert -vaak in genadeloos zwart/wit- en relativeert tegelijkertijd want de echte wereld is anders en nog véél harder.

 

Aan de tentoonstelling werken mee:

André Nollet, Bart Schoofs, Canary Pete, Farida Laan, Fritz Van den Heuvel, Gal, Herr Seele, Ilah, Jean Marc Van Tol (Fokke & Sukke), Jeroom, Joep Bertrams, Kamagurka, Kim, Lectrr, Marc De Bel, Marc Legendre (Biebel), Marec, Merho (Kiekeboe), Nix, Pieter De Poortere, Serge Baeken, Steve Michiels, Suske & Wiske, Vero, Willem Ritstier, ZaZa en Simon Spruyt (Zlatan).

Vaak zijn het (huis)cartoonisten van kranten en tijdschriften zoals Het Nieuwsblad, De Standaard, HUMO, De Morgen, Goed Gevoel, Gazet Van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, De Volkskrant (NL), Het Parool (Nl), Vrij Nederland (Nl), NRC (Nl), Knack,

 

Periode: gehele seizoen

Aantal kaders: ongeveer 80

Omkaderingssuggestie: lezing van Geert De Weyer; lesbrief beschikbaar

Huurvoorwaarden: minimum twee weken.

A la Française

Klik hier voor ons Franstalig Aanbod