JEUGDTHEATER KIP MET KOP
Schommelkoe
In 'Schommelkoe' gaan twee minderbedeelde mensen op zoek naar een betere wereld en naar elkaar.
Die betere wereld vinden ze in de kracht van de verbeelding, met een vuurwerk van ideeën en spelvreugde
Geïnspireerd op het boek van Philip Harpain, bekend van het toonaangevende Duitse Jeugdtheater Grips.
Bekijk hier de fotoreportage: https://www.flickr.com/photos/kipmetkop/sets/72157689577904871
Azeleo en Nivarao hebben geen huis.
Ze zitten op de stoep.
Dag in, dag uit.
Op dezelfde stoep.
Niet zo heel ver van elkaar.
Azeleo kan niet lopen. Wel trommelen.
Nivarao kan niet zien. Maar hij heeft een paard, een schommelpaard... denkt hij.
Op hun eentje zijn ze een beetje hulpeloos.
Samen kunnen ze de wereld aan.
Vreemden worden vrienden.
SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR: 50 minuten (opbouwtijd: 3u)
DOELGROEP: van 2de kleuter t/m 1stegraad lager (familie: 4+)
MAXIMUM TOESCHOUWERS: 200
SPEL: Wim Van de Velde en Pieter Bamps
Vluchtwegen
Gezien het grote succes van deze productie acht jaar geleden én de brandende, niets ontziende actualiteit, slaan Jeugdtheater Kip met Kop en Tableau Nr. 1 de handen in elkaar voor een herneming.
‘Vluchtwegen’ van de Britse auteur Nick Wood vertelt het spannende verhaal van Andrea en Riva. Twee kinderen die met hun familie op de vlucht zijn voor het geweld in hun eigen thuisland. Ze duiken met hun ouders onder in een leegstaande garage, tegen de groeiende haat van de omgeving. Vluchtwegen is een krachtig hedendaags stuk over eenzaamheid, vriendschap en hoop.
Recensent Wouter Hillaert in De Morgen:
“Wat er politiek precies scheelt, kom je in dit stuk nooit te weten. De focus ligt op hoe mensen het hebben als ze niks meer hebben. Vader wordt vermoord, en zijn familie komt na een helletocht van drie jaar aan in een asielcentrum in België. Riza integreert snel, Andrea blijft verward en koppig op zichzelf. De acteurs hebben niks in de handen, niks in de mouwen en verspringen voortdurend tussen vele rollen. In die dynamische wissels voel je sterk de regieaanwijzingen van Robert Sian. De zegging werkt de emotionele slagkracht van dit verhaal sterk in de hand. Dit is een heel revelerend stuk. Veel begrip, dat krijg je ervan. Begrip voor wat zich in het gedrag van tieners of nieuwe Belgen niet verklaren laat. En wie weet ga je van daaruit wel anders naar het nieuws kijken.”
SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR: 50 minuten (opbouw: 1u30)
DOELGROEP: 4de tot en met 6de leerjaar
AANTAL TOESCHOUWERS: 250
REGIE: Robert Sian
De Blauwe Stoel
vanaf 2de kleuter t/m 1ste graad lager
Een parabel over de kracht van de fantasie
met Elise De Vliegher en Wim Van de Velde
en live-muziek van Werner Huysmans !
“De blauwe stoel”, een parabel over de kracht van de fantasie, is een stuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen die het leuk vinden om in de meest eenvoudige dingen iets nieuws te willen ontdekken.
Vriend en vriendin trekken samen door de woestijn. Wijd en zijd alleen maar zand en stenen. Niks dat in het oog springt en het hart een beetje kan verblijden. De kans is groot dat vriend en vriendin voor de zoveelste keer hetzelfde rondje hebben gelopen. Tot ze opeens sporen ontdekken, echte sporen die leiden naar... een stoel, een blauwe stoel.
Ze gaan erop zitten, kruipen eronderdoor en zien in hun spel het levenloze ding veranderen in een auto, een helikopter, een bureau, een kassa, een lift, een vlot, een tent...
Maar net op het moment dat vriend en vriendin zich met hun blauwe raket naar de ruimte willen lanceren, verschijnt er iets raars dat doet denken aan een grote mens. Dat gekke ding beweert dat een stoel enkel dient om op te zitten. Niet meer, niet minder. Vriend en vriendin weten wel beter!
SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR: 50 minuten
DOELGROEP: 2de en 3de kleuterklas + eerste graad lager
MAXIMUM TOESCHOUWERS: 200
TEKST: Julius Jensen naar prentenboek van Claude Boujon
Lelijk lief
Ze zijn kleiner dan een pink, nauwelijks groter dan een kruimel, een beetje dom en verschrikkelijk lelijk... Friek en Wierdo wonen onder de grond. Je kan hen enkel zien met een diascoop. Meneerke heeft zo'n door-de-grond-kijker en beweert dat trollen, want dat zijn Friek en Wierdo, onder onze voeten een onwaarschijnlijke ijver aan de dag leggen. Zij werken in een fabriek aan spullen die jij en ik absoluut nooit zouden willen missen. Spullen die Friek en Wierdo met veel liefde tot bij ons brengen. Die opdracht blijkt niet altijd even makkelijk. Maar kleine lelijke trollen houden ervan grootse mooie dingen te doen.
Friek en Wierdo zijn gewoon te lief om lelijk te zijn. Mooi is dat!
‘Lelijk lief’ is figurentheater voor groot en klein, over kleine guitigaards met een groot hart, over hoe kleine wezentjes tot grootse dingen in staat zijn.
I.s.m. CC Jan Tervaert te Hamme
SPEELPERIODE: gehele seizoen
SPEELDUUR: 40 minuten (opbouwtijd: 2u30)
DOELGROEP: 2de + 3de kleuter en 1ste graad lager (familie: 4+)
MAX. TOEGELATEN TOESCHOUWERS: 90
BEWERKING / SPEL: Wim Van de Velde
REKWISIETEN: Lutgart Bonnaerens
NAAR: ‘Atomi’ van Roberto Frabetti
TECHNISCH: voorkeur voor toneel op toneel. Graag publieksopstelling voorzien waarbij het speelvlak voor ieder kind zichtbaar is:
- bij scène sur scène: kinderen op het podium in halve cirkel;
- in de zaal met combinatie van kussens, lagere banken en stoelen.
Gelieve bij meerdere voorstellingen kinderen per leeftijdscategorie te groeperen: een 4-jarige verdient een ander spelritme dan een 7-jarige.
Beddepoot & Borstelkop
Meneerke is knutselaar en verzamelt vooral oude poppen, omdat die al een en ander hebben meegemaakt. Met een speciaal apparaat en veel plezier, luistert hij begeesterd naar hun belevenissen. Dit is niet naar de zin van Beddepoot en Borstelkop. Een bed en een borstel hebben immers ook een geschiedenis... en wat voor een! Op een nacht zijn ze, samen met Vogelkop, sterren gaan plukken en…
“Beddepoot en Borstelkop” is een sprankelende voorstelling met een mix van prettige figuren en ware kunstwerkjes. Verfborstels worden rare kwasten, de poot van een bed wordt een heuse marionet. Zelfs de platenspeler mag zijn zegje doen. Vogelkop vliegt statig wiekend de hemel tegemoet. Een circus boordevol clowns toont een wervelend spektakel van ingenieuze kunstjes... drie kwartier betovering die onweerstaanbaar zal prikkelen tot creativiteit.
Het pronkstuk van de voorstelling is een lindenhouten marionet, uniek voor deze productie ontworpen door de Praagse kunstenares Lenka Pavlickova. http://www.praguemarionette.com/about
Verder hanteert Kip met Kop bijna uitsluitend gebruikte materialen, zowel voor decor als rekwisieten. In de bijhorende lesmap wordt daarom ook extra aandacht besteed aan het kringloop-principe.
Speelperiode: gehele seizoen
Speelduur: 40 à 45 minuten (opbouwtijd: 2,5 uur)
Max. aantal toeschouwers: 75
Doelgroep: 2de en 3de kleuter, 1stegraad lager en familie (4+)
Concept, decor en spel: Wim Van de Velde
Rekwisieten: Lutgart Bonnaerens en Lenka Pavlickova
Technisch: stopcontact 220 V-10A, min. speelvlak 4mB x 5mD x 2m70H
Kip met Kop voorziet zelf klank- en licht-installatie
Kinderen in elk geval zo dicht mogelijk bij het speelvlak (geen klassieke opstelling)
- Bij scène sur scène: kinderen op het podium in halve cirkel voor installatie
- In zaal: eventueel een combinatie van kussens, lagere banken en stoelen
Lesmap beschikbaar / Productie i.s.m. CC Jan Tervaert te Hamme
Neus
Pepe, de grootvader van Wannes, was niet zomaar een grootvader.
Pepe was “geurenverzamelaar”. Overal stak hij zijn neus in.
Die neus was zo lang en spits dat Wannes er zich aan kon vasthouden.
Als pepe liep, dan liep zijn neus. Als pepe triest was, dan weende zijn neus.
De wipneus van Wannes heeft het allemaal van pepe geleerd: elke geur heeft een verhaal. Pepe kent het verhaal van de broers Adem en Geur. Die kunnen niet zonder elkaar, want je kan je ogen sluiten voor de kleuren van de wereld, je kan je oren toestoppen voor de klank van de wereld, maar aan de geur kan je niet ontsnappen, want de geur is de broer van de adem… En een verhaal is als de wind: wacht tot er een fijn geurtje komt voorbijwaaien, snuif het op en laat je meedrijven.
een poëtische vertelling
over neuzen en ruiken
over de broers Adem en Geur
over snuiven, snoeven en snotteren
over de pepe van Wannes
over liefhebben en afscheid nemen
Speelperiode: gehele seizoen beschikbaar
Speelduur: 40 minuten (opbouwtijd: 2,5 uur)
Doelgroep: 3de kleuter t/m 1ste graad lager en familie
Max. toeschouwers: 75 !
Bewerking en spel: Wim Van de Velde
Auteur: Sabine Zieser (‘Die Duftsammlerin’)
Rekwisieten: Lutgart Bonnaerens
Speelvlak: scène-op-scène (kinderen in halve cirkel) of min. 4mB x 3,5mD x 2,70mH
Technisch: licht en geluid wordt meegebracht
Lesmap beschikbaar
Mag ik efkes op uw wolk?
"Ik heb juist een wolkbreuk gehad. Wat was me dat voor een gedonder en gebliksem! Je kan je dat bijna niet voorstellen... pure waanzin! Zie hier: de restjes van mijn wolk. En nu zou ik u willen vragen of ik misschien eventjes bij u op uw wolk zou mogen wonen?"
Door een wolkbreuk "wolkenloos" geworden, zoekt engel Frivola onderkomen op de mooi-weer-wolk van engel Nestor. Gedaan met de hemelse harmonie. Beide engelbewaarders zijn even verschillend van elkaar als hun beschermelingen op aarde: de zesjarige Linda, fel, energiek en onberekenbaar en de immer op correctheid en orde ingestelde butler, meneer Stevenson.
Samenleven, al dan niet op een wolk, is verre van makkelijk. Compromissen sluiten al evenmin. Zeker niet als de nieuwkomeling de strakke huisregels voortdurend met de voeten treedt. Nestor ziet geen andere mogelijkheid dan zijn gebeitelde gewoontes een beetje aan te passen. Hij kan niet anders dan vaststellen dat zo'n aanpassing best prettig kan zijn...
Met live-muziek en engelachtig gevleugelde zang en dans.
Speelperiode: gehele seizoen
Speelduur: 50 minuten
Doelgroep: 3de kleuterklas, 1ste en 2de leerjaar tot en met 4de leerjaar
Max. toeschouwers: 200
Spel: Elise de Vliegher en Wim Van de Velde
Live-muziek: Werner Huysmans
Techniek: Ludo Van Craen
I.s.m CC Jan Tervaert te Hamme en Muziekclub ’t Ey vzw te Belsele