TABLEAU NR. 1

Ik en Robin Hood

De vader van Bert was baas van een deurenfabriek en geloofde in het individu en ondernemingszin. Zijn grootmoeder aan vaderszijde, Natalie, geloofde in de gemeenschap en lag vaak overhoop met haar zoon. Ze liggen nu naast elkaar op het kerkhof. Zo groeide Bert op, constant heen en weer geslingerd, tussen die twee nogal verschillende opinies én zijn fascinatie voor Robin Hood, die stal van de rijken en gaf aan de armen. Dus besloot hij op zijn 10de de plaatselijke Kredietbank te overvallen.

 

Veertig jaar later stelt hij zich nog steeds vragen over de ongelijkheden in onze samenleving. Wanneer we vandaag horen dat er ongeveer 150 miljoen kinderen op straat leven zijn we heel even heel verontwaardigd, om daarna terug over te gaan tot de orde van de dag. We gaan gewoon verder met ons leven zonder het kapitalisme in vraag te stellen en zo eigenlijk alle macht aan de grootbanken en de multinationals te geven. 

 

Dus besluit Bert een kunsthappening te organiseren. Hij gaat voor een bank op de stoep staan met een plakkaat met daarop de vraag: IK STA OP HET PUNT DEZE BANK TE OVERVALLEN. WIL ER MISSCHIEN IEMAND MEEDOEN? Niemand deed mee. Bert werd gearresteerd… wegens burgerlijke ongehoorzaamheid.

 

 

Maar gebeurde dit allemaal wel echt? Het maakt niet uit of het echt gebeurde of niet, of de 10-jarige Bert een Robin Hood in ’t klein probeerde te zijn of niet. De Robin Hood- legende is tenslotte zelf een verzinsel… of niet? Dit is een vertelling die plagend speelt met feiten en fictie en ons uitdaagt om ons leven terug in eigen handen te nemen.

 

De Britse kwaliteitskrant The Guardian n.a.v. de première: “Het stuk analyseert op een clevere en vaak humoristische manier de normen en waarden volgens dewelke we nu leven. Het is charmant en scherpzinnig en vecht tegen de ongelijkheid van kansen en de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Kan kunst de wereld echt veranderen ?!”.

 

Acteur Bert Cosemans was de jongste jaren te zien bij Tableau nr.1 in ‘Marathon’, ‘Ping Pong not a game for boys’ en ‘2 flikken’; bij Bros Producties in ‘The 39 Steps’ en bij Barre Weldaad in ‘Oedipoes, mankepootstekeblind’, …

 

Auteur Shôn Dale-Jones werkt als schrijver, regisseur, uitvoerend kunstenaar en producent. Zijn theaterwerk toerde door Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Hij won verschillende prijzen, waaronder een BBC Audio Drama Award voor Best Scripted Comedy Drama, twee Fringe First Awards op het Edinburgh Festival en een Total Theater Award. Shôn is momenteel bezig met het ontwikkelen van scenario’s voor BBC Radio Four en werkt ook voor BBC TV Comedy.

 

SPEELPERIODE: van november 2018 tot en met eind maart 2019
DOELGROEP: 14+ en volwassenen
SPEELDUUR: 60 minuten
MAXIMUM AANTAL TOESCHOUWERS: 200 (voor scholen)
REGIE: Robert Sian

 

 

A la Française

Klik hier voor ons Franstalig Aanbod