THEATER TAPTOE

Van Eyck was here!

 

De Vlaamse meester Jan van Eyck (én uitvinder van de olieverftechniek) wordt wereldwijd beschouwd als één van de grootste kunstenaars aller tijden.

 

Het Vlaamse figurentheater Taptoe werkt samen met Fabrizio Montecchi (internationaal erkende schimmentheaterspecialist) en Agnese Meroni (regisseur van het vermaarde Italiaanse gezelschap Gioco Vita) om deze schilder, zijn werken en de tijdsgeest op een creatieve en hedendaagse manier vorm te geven

 

In het kader van het van Eyckjaar 2020 kreeg Taptoe de opdracht van de stad Gent om een spektakel te monteren. De voorstelling wil een antwoord formuleren op de vele vragen rond de ontstaansgeschiedenis van het Lam Gods. De focus ligt niet op wat er allemaal met het retabel gebeurde na de creatie, maar op de creatie zelf. Wie schilderde, wie was de opdrachtgever, waarom, hoe kwam de triptiek in de Sint-Janskerk terecht, welke techniek ontwikkelde Jan Van Eyck om het te schilderen, waar haalde hij zijn inspiratie, wie en wat staat afgebeeld… 

Luc Tuymans: “De gebroeders van Eyck hebben het schilderen met olieverf niet alleen uitgevonden, maar ook tot perfectie gebracht!” 

Acteur Luk De Bruyker speelt de rol van ‘kroniekschrijver’ ten tijde van Van Eyck. Hij interviewt aanvankelijk de schilder en zo komt hij tot leven en ook het hele schilderij. Finaal wordt een driedimensioneel ‘Lam’ op het altaar gezet en is ‘Het Lam Gods’ in al zijn glorie te aanschouwen. 

De productie wordt gemaakt voor het grote publiek maar zal, gezien de vorm, erg geschikt zijn voor kinderen van de 2de en 3de graad lager. Taal en visualiteit zullen op hen afgesteld worden. 

De hele (figuren)theatermachinerie wordt bovengehaald opdat het publiek op een creatieve, hedendaagse manier het schilderij, zijn schilder, de hele achtergrond en de tijdsgeest leert kennen.  

 

SPEELPERIODE: vanaf eind september 2020 tem eind 2021

SPEELDUUR: 60 minuten (opbouwtijd: 2 à 3 uur)
DOELGROEP: 8-12 jaar en familie
MAXIMUM TOESCHOUWERS: 200
MET: Luk De Bruyker en Alain Ongenaet
REGIE: Agnese Meroni (v/h Italiaanse Theater Gioco Vita)

SPEELVLAK: 6m op 6m op 3m20 hoogte. De voorstelling moet in iedere donkere ruimte kunnen spelen, dus ook buiten een theater

 

 

 

Jood...en fier

"Niemand verdient het recht om vluchteling te zijn" (Jacques Bloch)

 

Bewerking van het boek van historica Tina De Gendt en journalist Karel van Keymeulen die exclusief toegang kregen tot het familiearchief. Een waargebeurd en tragisch verhaal over (Joodse) vluchtelingen, over gemiste kansen, verraad en de zoektocht naar rechtvaardigheid en een nieuw land. Met live-muziek.

 

 (Foto: Maîtrise)

 

-1940: miljoenen mensen slaan op de vlucht voor het oorlogsgeweld 

-Anno 2019 neemt racisme en antisemitisme overal ter wereld toe 

 

De titel refereert naar een incident in 1984 toen onbekenden de graffiti ‘Jood’ aanbrachten op het raam van de bekende Joodse bakkerij Bloch in Gent. Het stuk duikt niet in de anecdotiek maar focust op het diepmenselijk en bijwijlen spannend verhaal van de jonge Jacques die op 12-jarige leeftijd moet vluchten (en via Frankrijk en Portugal in Amerika terechtkomt) en geen tijd heeft om te puberen. Op 15 mei 1940 breekt de familie Bloch in tweeën: vader en moeder vluchten met hun kinderen Jacques en Nicole; grootmoeder Sophie en tante Margot besluiten in Gent te blijven… Hun meeslepend en ontroerend verhaal werd niet eerder verteld.

 

Een diepmenselijk (vluchtelingen)verhaal met een universeel karakter dat ook vandaag de dag niet uit de actualiteit is weg te slaan. Wat zij hebben meegemaakt, bestaat nog altijd, elke dag opnieuw.

 

De internationaal gereputeerde Jonas De Rave speelt live muziek (op accordeon, hakkebord en toetsen) en creeërt een aantal nieuwe composities alsook hedendaagse interpretaties van oude Klezmermuziek. 

 

 

SPEELPERIODE: vanaf september 2020

SPEELDUUR: 70 à 75 minuten (opbouw: 2 à 3u)

DOELGROEP: 14+ en volwassenen

MAXIMUM TOESCHOUWERS: 250

BEWERKING: Luk De Bruyker

SPEL: Luk De Bruyker, Alain Ongenaet en Jonas De Rave (live muziek)

REGIE en DRAMATURGIE: Vincent Van den Elshout

 

A la Française

Klik hier voor ons Franstalig Aanbod