THEATER DE KREET / MARC REYNAERTS

Joris en de geheimzinnige toverdrank

WINNAAR van het Kindertheaterfestival Spekken te Gent op 04 januari 2014 !

Voorstelling voor 7-12 jarigen en familie

 

Een wereldklassieker van ROALD DAHL

over de kwajongensdroom van kleine Joris,

gebracht door Roald Dahl-specialist Marc Reynaerts 

 

FotoReynaertsJORIS3_Small

 

De Nederlandse pers over de voorstelling: "Meeslepend, de spanning opvoerend en gedreven bracht de theatermaker met zeer minimale middelen Joris in een zeer pure vorm en met de nodige humor op het toneel... Een voorstelling waarin het publiek haar fantasie de vrije loop kan laten."

 

 

Het stuk bevat alle kenmerken van een goede Roald Dahl: zijn weergaloze fantasie, veel humor en het feit dat hij het altijd opneemt voor het kind. Joris moet op zijn verschrikkelijk humeurige grootmoeder passen en haar op tijd en stond haar medicijnen geven. Joris besluit zelf een medicijn voor haar te maken. Het siroopje dat Joris klaarstoomt voor zijn “lieve” oma blijkt nog te werken ook en is het begin van een fantastisch avontuur. Marc Reynaerts maakt er een sterk gevisualiseerd verhaal van met een spannende vormgeving. 

Maar als dromen zo sterk zijn als je denkt dat ze echt gebeurd zijn, zijn ze dan ook niet een klein beetje echt gebeurd?

Speelperiode: gehele seizoen

Doelgroep: 7-12 jaar

Speelduur: 55 minuten (opbouwtijd: 2u)

Maximum aantal toeschouwers: 160

Regie: André Vermaerke

 

 

O die C

Een 'speelgoedvoorstelling' voor 8-12 jarigen en familie

THEATER DE KREET krijgt uitmuntende recensie in Het Nieuwsblad voor 'O die C':http://www.nieuwsblad.be/cnt/blava_01440683

 

FotoReynaertsOdieC-Marc_en_Alain_Small

Theater De Kreet actualiseert het aloude Odysseus-epos

in een bijzondere vormgeving van Luk De Bruyker (Theater Taptoe)

 

Een kinderkamer. Speelgoed: auto’s, vliegtuigen, kranen,Lego, Spiderman, voetbal, Star Wars…, maar ook een gsm, laptop en Ipad…

 

Twee ‘spelers’ laten het speelgoed levend worden, vertellen en spelen een klassiek verhaal, dat van ‘O die C!’

 

‘O die C!’. Het lijkt op sms-taal. Wie kent niet/nog het verhaal van het paard van Troje en de spannende avonturen van de slimme Odysseus, die 10 jaar ronddoolt over gevaarlijke zeeën? Maar er is ook het hedendaags verhaal van een jongen die wacht op zijn vader die werkt aan de andere kant van de wereld. Verdriet, hoop, vreugde, verwachting, geluk…

 

2 verhalen die in elkaar passen en via cameras en suggestieve beeldtaal

het publiek meenemen naar de wereld van vroeger en die van nu...

Een verhaal van alle tijden, met emoties van alle tijden

 

Marc Reynaerts geniet bekendheid als acteur bij Theater Taptoe (met rollen in o.m. “Karel een Elegast”,  “Draken bestaan”, “ Baeckeland” (titelrol), “Hemel”, ”De Opmeters”. Verder speelde hij mee in “Genoveva van Brabant” van Theater Toone met pianist Pierre-Alain Volondat en in de KNS-productie “Equus” in regie van Frank Van Laecke.


PERS over 'O die C!':

"Meesterverteller Reynaerts speelt overtuigend de meeste hoofdrollen. Alain Ongenaet is een duiveltje-doet-al. Naast klank en licht figureert hij in de meeste bijrollen...In “OdieC” wordt heel functioneel gebruik gemaakt van camera’s. De storm die Odysseus doet wegdrijven van Athene is de gefilmde viskom waar aan geschud wordt door Poseidon, zijnde Alain Ongenaet, met duikbril en een eetvork als drietand...De grot met de voedselopslagplaats van de reuzen is een brooddoos waarin het opnametoestel op zoek gaat naar het voedsel. Tussen de verschillende scènes door krijgen we de zoon van Odysseus in beeld, die met zijn smartphone zijn vader probeert te bereiken en ermee chat. Het is een plezant idee om het verhaal door te trekken naar de dag van vandaag. En het gaat vooruit. In net geen 55 minuten krijgen we het hele mythologische verhaal verteld zonder dat de voorstelling ook maar ergens gaat vervelen. Hebben we dit allemaal al niet eerder gezien? Natuurlijk wel, maar de kracht van deze voorstelling is dat 1 + 1 plots meer dan 2 wordt. André Vermaercke zorgde voor een mooie hertaling van het Odysseus-verhaal en haalde als regisseur het maximum uit zijn spelers. De hand van Luk De Bruyker is duidelijk voelbaar in de enscenering en het figurenspel. De muziek van Philippe de Chaffoy is heel doeltreffend en verhoogt de sfeer van de voorstelling. (Bart Beys voor het Europees Figurentheatercentrum-magazine, 19 maart 2014) 

Speelperiode: gehele seizoen

Speelduur: 50 à 55 minuten

Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs 

Max. aantal toeschouwers: 180

Spel: Marc Reynaerts en Alain Ongenaet

Tekst en regie: André Vermaerke

Vormgeving: Luk De Bruyker (Theater Taptoe)

Speelvlak: min. 8m diep x 6m breed x 3m50 hoog

 

De dag dat Tommy drie werd

Mirjam van Lith & Marc Reynaerts

vertellen en spelen dit oorlogsverhaal

op meeslepende wijze

 

 FotoReynaerts_Tommy2RuudPloeg_Small

 (Foto: Ruud Ploeg)

 

Als Tommy één jaar is, wordt hij samen met zijn ouders gevangen genomen en opgesloten in een Duits concentratiekamp.

 

Voor zijn derde verjaardag tekent zijn vader, Bedrich Fritta, een boek voor hem. Een prentenboek over hoe de wereld van een kleine jongen er uit zou moeten zien, als er geen oorlog was.

 

Een glas melk, een schaap, sneeuw om mee te spelen en een verjaardagstaart! Maar Tommy kent alleen maar honger, kou en angst.

 

Kijkend door de onbegrijpende ogen van een kind, door de liefdevolle ogen van zijn ouders en door de ogen zonder mededogen van de fascisten, met als vertrekpunt de tekeningen van papa Bedrich, spelen en vertellen Mirjam van Lith en Marc Reynaerts het beeld van het leven in een kamp. 

 

OOK MOGELIJK OP LOCATIE OF IN EEN KLAS

Speelperiode: gehele seizoen

Speelduur: ca. 50 minuten

Doelgroep: 10-14 jaar

Max. aantal toeschouwers: 120 (75 in een klas)

Spel: Mirjam van Lith en Marc Reynaerts

Regie: Dirk De Batist

 

Een grooten oorlog

Op 11 november 2008 herdenken we voor de 90ste keer het einde van WO I. Een oorlog zoals er voordien nooit één in de geschiedenis was voorgekomen. Volkeren uit alle continenten waren er bij betrokken. Nieuwe technologie werd als wapen ingezet in een massale slachtpartij die meer dan vier jaar duurde. Een waanzinnige stellingenoorlog waarbij voor een paar meter winst immense menselijke offers werden gebracht.

Theater De Kreet brengt het verhaal van een soldaat in “den grooten oorlog”, maar heeft het verhaal van zovele soldaten samengebracht in één fictief personage. M.a.w., de gebeurtenissen zijn waar gebeurd en historisch juist, maar niet toe te schrijven aan de (fictieve) figuur die De Kreet opvoert.

Het scenario is gebaseerd op het dagboek van de Gentse soldaat Raoul Snoeck, maar ook op dat van Duitse, Engelse en Franse soldaten, mondelinge overleveringen en een resem oorlogsliteratuur.

Theater De Kreet kiest niet voor een realistisch klankdécor, maar wil in tegendeel de sfeer opwekken en suggereren via live muziek gebracht door accordeoniste Tine Vandenbussche en violist Philippe de Chaffoy (in 2008 gelauwerd met de Louis-Paul Boonprijs, in navolging van o.m. Jan Decleir en Geertrui Daem).

“Een grooten oorlog” is veel méér geworden dan een herdenkingsmoment. Het is een “kreet” tegen alle oorlogswaanzin.


Speelperiode: gehele seizoen
Speelduur: 75 minuten
Doelgroep: laatste graad middelbaar
Maximum toegelaten toeschouwers
: 180 (250 voor avond)
Regie: André Vermaerke
Inleidende les vooraf op de scholen door Marc is mogelijk

 

A la Française

Klik hier voor ons Franstalig Aanbod